Navigáció

RólunkVállalkozó kedv és merész döntések – a kezdetektől ezek a hajtóerők motiválnak bennünket és mostanra ezeknek köszönhetően a PIER Technical Európa legnagyobb független mentőmellény és világszerte elismert technikai ruházat fejlesztőjévé és gyártójává vált. Partnereink között az iparág legnevesebb képviselőit tudhatjuk, gyártósorainkról kerülnek ki többet között a Regatta, Helly Hansen, Besto mentőmellényei, az outdoor sport élenjáró márkáinak (Ortovox, Mountain Equipment, Tierra) vízálló kabátjai és nadrágjai, de nálunk készültek a köztársasági elnököt védő Palotaőrség és a Magyar Rendőrség vízálló ruházatai is.

Cégünk története egészen 1995-re eredeztethető vissza, egy komlói kis gyártósorral és 19 fővel indultunk, három friss közgazdász (Erdősi Ferenc, Pidl István és Szalánczy Katalin) vezetésével és egy szakmai társsal (Pelyhe Andrásné Anna) kezdtünk bele a textilipar kihívásokkal teli világába. Hasonlóan a legtöbb hazai textilipari vállalkozáshoz a 90-es években, kezdetben a PIER is bérmunkakonstrukcióban működött, ugyanakkor már a kezdetektől nagyobb önállóságra vágytunk.

˙  ˙  ˙

Viszonylag hamar elvállaltuk, hogy modelleket fejlesztünk – ami nem volt jellemző a hazai vállalkozásokra –, és ezt a törekvésünket még a nehéz modellcsoportoknál is fenntartottuk. Egy hosszú folyamat eredményeként és egy stabil pénzügyi konstrukcióval megteremtettük a PI-ER finanszírozási hátterét, így képessé váltunk a teljes gyártási folyamat felvállalására.

Innentől az anyagbeszerzéstől kezdve a gyártás és a gyártatás megszervezéséig, a késztermékek szállításáig az összes teendő a mi kezünkben összpontosult. A termékfejlesztést egy 40 fős szakembergárda végzi Komlón, megbízói specifikáció alapján, csapatunk készíti a szabásmintákat, prototípusokat, beszerzőink bonyolítják a gyártáshoz szükséges összetevők beszerzését kiterjedt nemzetközi beszállítói láncunk segítségével. Nemzetközi gyártóüzemeink ellátása is a komlói központból történik a termeléshez szükséges komponensekkel, míg a gyártások során a helyszínen technikusaink és minőségellenőreink nyújtanak segítséget az üzemeknek. A késztermékek végső minőségi ellenőrzésére is Komlón kerül sor, majd innen kerül sor a kiszállításra is az európai megrendelőink raktáraiba.

A fenti együttműködési konstrukció számtalan partnerünkkel való kapcsolatukban is bevált és a mai napig ez jelenti a közös munka alapját.

Az elmúlt években megnövekedett rendelésállomány miatt a hazai termelésünk (Komlón és Sellyén) mellett gyártásaink jelentős részét ukrajnai, szerbiai és romániai centralizált lokációkra helyeztük ki, és ezzel saját gyártásunk mellett egyfajta intermedier szerepet is betöltünk a magyarországi fejlesztés, know-how és a logisztika területén. A jövőbeni sikerek eléréséhez tudtuk, hogy szükség lesz a folytonosságra, amelynek az évek óta zajló generációváltási folyamat lehet a kulcsa.

A következő generáció megjelenése világossá tette számunkra, hogy szükség van a szervezeti átalakításra, ami a munkatársaink miatt is létfontosságú, hiszen ez biztosítja a hatékony működésünket. A PI-ER kis családi vállalkozásként indult, nem voltak a multinacionális cégeknél alkalmazott szervezeti sémáink, szinte mindent a saját tapasztalataink alapján tanultunk meg. A gyermekeink cégbe való belépésével elérkezett a szervezetikultúra-váltás ideje, ami azt is magával hozza, hogy az első generáció, azaz az alapítók átengedik az irányítást az új vezetőknek. Ez a folyamat azért is lett sikeres, mert nem egyik pillanatról a másikra történt meg, így a partnereink és a munkatársaink is elfogadták a fiatal cégvezetőket.

A PI-ER-nél kézzelfogható eredménye van a munkánknak, ez látható sikerélményt és inspirációt ad számomra. Úgy gondolom van abban felelősségünk, hogy fenntartsuk és tovább vigyük a szüleink által létrehozott jó alapokat és dolgozzunk azon, hogy ezekre építkezve továbbfejlesszük a cég működését. Hiszem azt, hogy munkáltatóként Budapesten kívül is kiváló perspektívát tudunk adni a fiataloknak és lehetőséget arra, hogy nemzetközi környezetben egy kiemelkedő karriert fussanak be.

A PI-ER bűvkörében nőttem fel, de nem tudtam igazán, hogy működik a cég. Azt már az elején megtapasztaltam, hogy a PI-ER egy magas energiaszinten pulzáló rendkívül komplex organizmus. Itt mindig van teendője a kollégáknak, és együttesen gyakorlunk hatást a rendszer napi működésére. Ugyan itt is megvan a szervezeti hierarchia, de az egyik mozgatórugó az emberi hozzáállás.

A jövőt továbbra is Komlón képzeljük el, így 2021-ben kiépítettük új logisztikai bázisunkat a komlói önkormányzattal együttműködve. Jó polgárként igyekszünk a helyi önkormányzatokkal (Komló és Sellye) együttműködni és lehetőségünk szerint számos rendezvényt, projektet támogatunk, melynek köszöneteként 2016-ban Komló Város Önkormányzatának képviselő-testülete „Pro Urbe” kitüntetésben részesített bennünket.

Mindig prioritás volt számunkra az emberi értékeken alapuló vállalati közeg, a családbarát szemlélet, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy a munkatársaink szaktudása és elhivatottsága jelenti a PI-ER sikerének a kulcsát a jövőben is.
A stratégiai döntésekben előnyünkre vált, hogy mint cégvezetőknek eltérő a habitusunk, így kellőképpen kontrollálni tudtuk egymást. Mindig is volt bennünk egy olyan aspektus, hogy nem elégszünk meg azzal, ami van, mindig többet akarunk. Ezt az egészséges ambíciót a fiatal cégvezetőinkben is látom. A saját hajtóerőm ma is az, hogy olyan megoldásokon gondolkodom, amelyek a meglévőnél egyszerűbben, gyorsabban, hatékonyabban juttatnak el bennünket a célhoz. A sikerünkben ez is közrejátszik.